Vielä tänäänkin oli vapaapäivä. Eilenkin oli, en tehnyt mitään muuta kuin ihan pakolliset ja nuo kuvat.

Aamulla kävi kotisairaanhoito. Miehen INR oli viime viikolla 3.5 eli ylärajalla (keinoläppä: suositus 2.5-3.5), joten määräsivät uuden jo nyt. No, oli laskenut 3.0:aan - nyt kaksi viikkoa väliä. Noistakin helposti kertyy aikamoinen lasku: jos 4 x kk niin 32,40 €/kk. Nämä sairastamisen kulut kertyvät pienistä puroista, jotka muodostavat suuren virran.

Joo-oh, meillä siis tommonen talo Espanjassa. Silti ollaan taloudellisesti tiukoilla. Eletään miehen eläkkeellä ja mun pienellä omaishoitajan "hoitotuella" (näin lukee palkkakuitissa). Ja ylläpidetään kahta taloa. Kun mies sairastui, oli hänen muutettava kirjansa Suomeen, joka merkitsi verotukseen aikamoista lisäystä. Reseptilääkekulut viime vuonna yht. 900 €. Sitten fysioterapia (nytkin yli 100 €:n lasku odottaa maksamista), poliklinikkamaksut - nekin taas nousivat. Matkalaskujen omavastuut, aikamoista reissaamista ja paperintäyttöä, josta ei sitten saakaan mitään KELAlta, kun kattoa ei saavuta. 

Apuvälineet saa kunnalta, mutta rokottivat meiltä viime vuonna 350 € vessanpöntön korotuksesta (kuulin liian myöhään, ettei siitä kuulu maksaa mitään - valitusaika oli mennyt umpeen). Se tehtiin vasta, kun sellainen korotusrengas oli niin rikki, että oli hengenvaarallinen.

Sitten on sellaiset ylimääräiset kulut, joista ei saa mistään mitään tukea. Miehen vaatevarasto piti uusia sairastumisen jälkeen. Ei ole kauluspaidoilla, farkuilla ja sammareilla enää käyttöä. College-asuja pilvin pimein. Urheilusandaaleita ja lenkkareita. Tänään ostin Lidl:sta halvalla (39,90) sellaisen "Motomed"ia muistuttavan laitteen - siis jolla pystyy kuntopyöräilemään pyörätuolistakin. Se on ollut laitoksissa miehen lemppari. Ja valoja pitää pitää päällä koko ajan reitillä vessaan ja vessassa. Katkaisimet kun on mennessä vasemmalla puolella ja miehelläni ei maailmassa ole vasenta puolta.

Suomessa sairastaminen ei ole halpaa, vaikka moni toisin uskoo.

Silti ihan kiva päivä, paitsi suttuinen. Vähän jo luntakin, siitä tykkään.

Raija